Meillä oli yhtenä koulupäivänä teemana leipominen. Opettaja oli kehottanut ottamaan kamerat mukaan sillä oli tärkeää ottaa kuvia leipomisen eri kohdissa loppuraportin tekoa ajatellen. Samalla näätte vähän minkälaista meidän koulunkäyntimme on - ainakin ruuanlaiton suhteen. Teimme 4 eri taikinaa - 2 makeaa pullataikinaa ja kaksi suolaista sämpylätaikinaa. Joissakin taikinoissa käytimme kuivahiivaa, toisissa tuorehiivaa, toisissa vaihdettiin sokeri hunajaan yms. Tehtiin nää 4 taikinaa pareittain ja meiä yhteistyö L:än kanssa suju hyvin kuten tavallista :-)
Siinä oli muutama kuva päivän ohjelmistosta. Varsinkin meiä pullapitkot sekä yrttivoisarvet onnistu todella hyvin. Tulee muutenki paljon halvemmaks tehä ite omat leipänsä ja mä en hirveesti tykkääkkään tavallisesta leivästä - itsetehdyt sämpylät taas on ihan eri luokkaa! Päivän pulla ja sämpylätaikinat menivät näiden ohjeiden mukaan
Taikina 1 (pullapitkot)
25g tuorehiivaa
2,5dl maitoa
1/2tl suolaa
3/4dl sokeria
1tl kardemummaa
75g huoneenlämpöistä voita
n. 7dl jauhoja
Ensiksi maito lämmitettiin kädenlämpöiseksi johon tuorehiiva sitten lisättiin. Sekoita. Seuraavaksi oli suolan, sokerin, kardemumman vuoro. Lisää seuraavaksi suurin osa jauhoista (me laitettiin n.5dl) ja alusta taikina hyvin. Lisää tämän jälkeen loput jauhoista. Sekaan sitten vielä voi ja eiku antaa taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Tämän jälkeen kaulittiin taikina ja levitettiin voi-sokeri-kaneliseos taikinan päälle. Taikina rullaksi (samanlailla kun korvapuusteja tehdessä) ja leikkaa saksella viiltoja rullan päälle. Annettiin kohota vielä n 30min ja sen jälkeen voideltiin kananmunalla, pistettiin sokerit päälle ja 200 asteiseen uuniin 20 minuutiksi. Toimis tosi hyvin jos laittais esim omenahilloa pitkon täytteeks mutta tuiki tavallinen kanelisokerivoi seoskin maistui varsin hyvältä!
Taikina 2
Sama resepti kuin yllä oleva paitsi että tuorehiiva vaihdettiin pussilliseen kuivahiivaan ja voi vaihdettiin sulatettuun margariiniin. Sama valmistustapa paitsi että hiiva sekoitettiin kuivien aineiden kesken. Korvapuusteissa oli myös tuo sama voi-sokeri-kaneli seos. Uunissa 225 astetta noin 10 min teki meidän pullista erinomaisia!
Taikina 3 (sämpylät)
Tää onkin hirmu hyvä perus sämpyläresepti. Tarvitset:
2,5dl vettä
25g tuorehiivaa
1tl sokeria
1/2tl suolaa
5-6dl sämpyläjauhoja
2rkl rypsiöljyä
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi johon sekoitat tuorehiivan. Sekaan sokeri, suola ja puolet jauhoista. Alusta hyvin, lisää samalla loput jauhoista ja rypsiöljy. Anna kohota 20min jonka jälkeen muotoile noin 9 pientä sämpylää. Anna kohota vielä hetki ennenkuin voitelet. Me ripoteltiin päälle unikonsiemeniä ja annettiin olla 225 asteisessa uunissa 10min.
Taikina 4 (yrttivoisarvet)
Tää oli meidän sovellustaikina eli saatiin muokata taikina 3sesta omanlaisemme. Me vaihdettiin vesi maustamattomaan jugurttiin, sokeri hunajaan ja sämpyläjauhot niin että meillä oli 2dl vehnäjauhoja, 2dl grahamjauhoja, 1dl kaurahiutaleita ja 1dl ruishiutaleita. Muuten sama valmistusperiaate. Taikina kaulittiin pyöreäksi & litteäksi josta se jaettiin samankokoisiin kolmioihin (ympyrä n 8 osaan). Voitelimme rakuuna-timjami-basilika-voi seoksella jokaisen kolmion ja rullasimme kolmiot sarviksi. Uunissa se 225 astetta ja 10min.
Noi sarvet voi periaatteessa täyttää millä vaan ja ite meinasin ens kerralla väsätä täytteeksi jonkinmoisen tuorejuusto-katkarapu mössön. Näissä resepteissä oli kiva se et niitä on helppo muokata mutta toimivat sellaisinaan myös erittäin hyvin!










3 kommenttia:
Oon tehny ite kaikkia näitä samoja leipomisia, mutta hieman eri ohjeilla. Seuraavalla kerralla kyllä kokeilen näitä sun ohjeita! :)
hauska kuulla :-)
ihania kuvia!
Lähetä kommentti